DENİZLERE HÜKMEDEN FAHİŞE

Ching Shih,1775’te Çin’in Guangdong bölgesinde doğdu. Hayatının ilk yıllarına dair fazla bir bilgi yok. İlk gençlik yıllarında fahişelik yapmaya başladı.
Güzelliği ve çekiciliği dönemin en güçlü korsanlarından “Kızıl Bayrak Filosu” nun sahibi Zhèng Yi’nin ilgisini çekti. Kimi söylentilere göre Shih gönüllü bir şekilde Yi ile evlendi; kimi söylentilere göreyse Yi zorla genelevi bastırarak Shih’i kaçırdı ve daha sonra evlendiler.
Shih güzelliğinin yanında çok da zekiydi. Kızıl Bayrak Filosu’nu birlikte yönetmeye başladılar. 200 gemilik filo kısa zamanda 600 gemilik bir güce ulaştı. Daha sonra bu sayı 1700- 1800 gemiye ulaşarak dev bir güce dönüştü.
Filoyu, Siyah,Beyaz, Mavi, Sarı diye çeşitli renklere ayırarak düzen kurdular. Evlendikten 6 yıl sonra Yi öldü.
Fahişeliğe geri dönmek istemeyen Shih, Korsan Wu Shier ile Kantonist Korsanlar Birliği’ni kurdu. Shih’e bağlı korsan sayısı 50 bin ile 70 bin arasına çıktı. Çin’in güneyindeki sahil köylerini kontrolü altına almaya başladı.
Bir hükümet gibi Korsan İmparatorluğu’nu yönetmeye başladı. Herşeyi bir düzene oturttu ve hukuka bağladı. Yağma edilen gemilerdeki ganimetlerin %20’sini yağma eden korsanlara verdi; geri kalan %80’i ise ortak korsanlık hazinesine devredildi. Kendisine bağlı korsanların hukukunu korumaya aldı.
  Aynı zamanda yakalanan insanların da haklarını korumaya aldı. Esir edilen kadınlardan çirkin olanları serbest bıraktı. Güzel olanlara korsanlarla evlenme hakkı verdi. Güzel kadınlarla evlenecek olan korsanlara bu kadınlara kötü davranmayı yasakladı. Esir kadınlara tecavüz edeni ölümle cezalandırdı.
Macau’dan Canton bölgesine kadar kontrol altına aldığı sahil köylerini ve kasabalarını vergiye bağladı, aynı zamanda koruma altına aldı.
Shih ile savaşan Çinli, İngiliz ve Portekiz gemileri hep yenildi. Shih’i yenemeyeceğini anlayan Çin devleti bütün korsanlara genel bir af çıkarttı. Elindeki ganimatın ne olacağı konusunda devlet ile net bir anlaşmaya varamamıştı. Af görüşmelerini dolaylı olarak yapan aracıları aradan çıkartarak yanındaki 17 kadın ve çocukla birlikte devlet ofisine gidip, af görüşmelerinin bütün detaylarını kendisi netleştirdi ve anlaşmaya vardı.
Elindeki bütün ganimetler kendisinde kaldı. Teslim olmadan evvel devlet ofisinde Chang Pao ile evlendi ve teslim olarak normal bir hayata başladı. Canton bölgesine yerleşerek burada bir kumarhane açtı.
1844 yılında ölene kadar bu bölgede yaşadı.


Yorumlar