ESKİ ZAMAN LOKANTALARINDA FİYATLAR

Bugünlerde belli boydaki tabakların göz doyuracak biçimde doldurulmasıyla yapılan yemek servisinin eski İstanbul’da ağırlık, sayı ve lokma hesabı ile yapıldığını çeşitli dönemlere ait narh defterlerinden öğreniyoruz. Bugün bize tuhaf gelir ama örneğin Sultan İbrahim zamanında, 1640 yılında düzenlenmiş narh defterine göre, o devirde şiş kebabı arşın 14 üzerinden; yahni, kuşbaşı kebap, pilav tartı ile ve lahana dolması sayı ile satılmaktadır, işte defterin aşçılara ait olan bendi: 14 1 arşın = 68 cm. Koyun yahnisi (okkası 15 ) = 18 akçe 15 1 okka = 1200 gr. Sığır yahnisi (okkası) = 9 akçe Halis koyun etinden köfte (on dirhemi 16 ) = 1 akçe 16 1 dirhem = 3 gr. Lahana sarması (20 tanesi) = 1 akçe Ciğer kebabı (40 büyük lokması) = 1 akçe Pirinç pilavı (100 dirhemi) = 1 akçe Şiş kebabı yarım ziralık 17 (bir şiş dolusu) = 1 akçe 17 1 zira = 1 arşın (1 zira’nın uzunluğu yetişkin bir erkeğin dirseğinden orta parmak ucuna kadar olan uzunluk olduğundan dolayı, bazı kaynaklarda 1 zira’nın uzunluğu 70 – 85 cm. arasına kadar kabul edilebilmektedir.)

Yorumlar